Frihet til å velge

Anders Behring Breivik. Jeg tror de fleste av oss er usedvanlig lei av å lese dette navnet, høre om det og se bilder av han. Daglig dukker dette opp i alle landets aviser og mange ønsker at alt dette skal forsvinne. Men finnes det en løsning? Svaret, er ja. I forbindelse med rettssaken mot Anders Behring Breivik tilbyr nå dagbladet.no en ”terrorfri sone”. Det finnes altså en knapp på nettsiden deres som gjør at alle nyheter om Breivik og den pågående rettssaken mot han forsvinner, og det åpnes for at ”vanlige” nyheter, som i lang tid har blitt gjemt blant 22.juli saker, endelig får se dagens lys igjen.


Screenshot, dagbladet.no

Men denne valgfriheten som vi brukere nå har fått, hva gjør denne med journalistikkens egentlige samfunnsoppdrag, og de kriteriene som skal følges innen journalistikken? På en måte kan man si at disse forsvinner. Kriterier som vesentlighet, aktualitet og sensasjon, eller journalistikkens rolle i forhold til opplysning til folket blir i dette tilfellet glemt. Når man kan velge bort noen av nyhetene fordi man ikke ønsker å lese om dem, kan man på mange måter kalle leseren for sin egen redaktør. Jobben journalisten gjør blir ikke lenger så betydelig og viktig, ettersom kanskje ikke en gang halvparten av folket har tilgang
til den – ut i fra eget ønske vel og merke.

Men igjen, selv om det kan virke som om mye av journalistenes arbeid vil bli forkastet, vil jo uansett papirutgaven ha stoff om dette. Det er selvsagt ikke plass til alt som blir publisert på nettsiden til avisen og det vil ikke komme fortløpende, men det viktigste publiseres også i papiravisene, så all jobben journalistene gjør går jo ikke da ”til spille”.

I denne spesielle saken har Dagbladet valgt å se bort ifra kriteriene og samfunnsoppdraget de egentlig har, i respekt for dem som ønsker å slippe unna styret og den massive oppmerksomheten rundt rettssaken. Og det at man kan velge på denne måten synes jeg personlig er en god idé. Denne saken har berørt veldig mange mennesker på mange forskjellige måter, og det at man hver gang man ønsker å lese nyheter, må bli minnet på hva som skjedde denne dagen, synes jeg man godt kan slippe unna, om det er ønskelig. Men samtidig skjønner jeg at et grep som dette gjør at folk kan ønske dette på alle mulige nyhetssaker som ikke interesserer den enkelte, men dette igjen, synes jeg hadde blitt feil. Det er forskjell på å gå inn på en nettavis å se hele avisen dekket med ansiktet til en terrorist, enn å se ansiktet til en kjendis du ikke tolererer. Her synes jeg det går en viss grense, som burde respekteres. Og ut i fra dette synes jeg det er bra at dagbladet har valgt å gå den veien de har gått, og jeg tror samtidig dette har gitt dem mange flere lesere, både de som ikke orker å bli minnet på 22. juli, og dem som rett og slett (for å si det pent) er drittlei Anders Behring Breivik.

Denne løsningen som dagbladet har valgt, har både vakt positive og negative reaksjoner blant folk i bransjen.

Redaktørforeningens leder Nils Øy er positiv til løsningen

 ”Jeg synes det er en kjempegod ide og et bra tilbud til de som har vondt når de ser bilder av eller leser om Breivik. Løsningen viser hvilke muligheter som ligger i internettmediene.”
Dagbladet.no 

Mens aftenbladets Sven Egil Omdal er negativ til løsningen

”[…] Den (rettssaken) er viktigere enn terroren, fordi det er gjennom oppgjøret med gjerningsmannen at samfunnet viser seg sterkere enn kreftene som forsøkte å skade det. Det Dagbladet gjør, er å tilby en uvesentlighetsknapp, et filter som tar vekk det aller viktigste og skaper et nyhetsbilde hvor det sekundære blir det primære. Det er ikke en god idé.”
Aftenbladet.no

Men i dette tilfellet er det, uansett hva disse eller andre måtte mene, opp til den enkelte å bestemme selv hva de ønsker at skal pryde avisforsiden deres!

– Linni :]

Reklamer


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s