Internett – kommet for å bli!

Drømmer kan gå i oppfyllelse, og man kan være den man alltid har ønsket å være. Med bare noen få tastetrykk kan man bli hvem man vil. Høres det for godt ut til å være sant? Vel, det er kanskje ikke det. I hvert fall ikke om man har internett tilgjengelig.

Oppgaven denne uken gikk ut på å lese to kapitler av boken Code version 2.0, av Lawrence Lessig, og reflektere rundt tanker om internett nå og fremover…

På kun få år har internett virkelig skutt fart, og etter hvert har flere og flere begynt å bruke det. Det er et enormt spenn på hva folk bruker internett til, men én ting man ikke kan komme utenom når man snakker om det, er alle disse fantasispillene som florerer. Spill hvor man kan skape seg et liv som et ”cyberspace-menneske”, og leve som om det skulle være virkelig. Som Lessig skriver, er det (i 2006) antatt at mellom 20-30 millioner mennesker lever i disse verdenene (!) og tallet har nok steget kraftig siden den tid. Lessig nevner spesielt Second life-spillet som et av spillene hvor mennesker kan leve sine «dobbeltliv».

Second life - kanskje noens drøm endelig har blitt "virkelighet"?

Folk trenger ikke lenger gå ut døra for å treffe venner og bekjente; man kan møte dem som personer på dataskjermen sin. Hvordan vil det fremtidige internett bli? Et vanskelig spørsmål å svare på, ikke minst med tanke på i hvilken grad internett har forandret seg de siste årene og frem til i dag. Det finnes omtrent ikke en ting man ikke kan få kjøpt gjennom internett. Klær, møbler og elektroniske produkter er bare noen av de få tingene man kan sikre seg med kun noen enkle tastetrykk. Vil man i det hele tatt trenge å forlate huset sitt i fremtiden? Vil det være behov for vanlige butikker? Når vår generasjon, som bruker internett til alt og ingenting, blir ”den eldre generasjon” ser jeg ikke bort i fra at et internettsamfunn kan bli et virkelig scenario. Vi er jo så godt som vokst opp med denne måten å leve på, og vi forholder oss til internett hver dag. Har man ikke dataen tilgjengelig, har man alltid mobilen (selvsagt med internettilgang) tilgjengelig.
Ikke vet jeg… Men én ting jeg vet, er at vi går en spennende fremtid i møte!

Jeg hadde også tenkt til å nevne internett i forbindelse med fremtidige eksamener på skolen, da jeg kom over denne artikkelen. Jeg kan på mange måter si meg enig i at man skal få kunne bruke internett på eksamen og i andre sammenhenger innenfor skolen. Internett er jo noe vi alltid har tilgjengelig, og mest sannsynligvis også kommer til å ha tilgjengelig i lang tid fremover. Så hvorfor skal man da ikke kunne bruke de samme hjelpemidlene som man har når man kommer ut i det virkelige liv? Men på den annen side kan jeg også se problemene dette kan medføre, som for eksempel slappere elever -hvorfor gidde å lese pensum når man bare kan slå det opp på internett? Og faren for juks. Men en gang frem i tid, vil jeg nok tro at internett blir en selvfølge på eksamen.

Men, tilbake til spillets verden. Disse spillene kan virke harmløse, men er det ikke litt skremmende at enkelte mennesker faktisk ser på dette som et virkelig liv? Lever i denne verdenen flere timer om dagen? Kanskje i flere timer enn de ”lever” i den virkelige verden? Jeg for min del synes dette kan virke litt urovekkende, men igjen, så finnes det jo faktisk mye verre ting man kan bedrive over internett. Barneporno, rasisme og mobbing er bare noe av det enkelte mennesker bruker mye av tiden sin på. Det finnes fortsatt forum og kommentarfelt i nettaviser hvor man kan være anonyme. Og hvor enkelt blir det ikke da bare å slenge ut en stygg eller krenkende kommentar til noen? En del aviser har gått inn for at man for eksempel må logge inn via facebook-profilen sin for å kunne kommentere enkelte saker, noe som er med på å forminske drittslenging på nett. Jeg ser for meg at om få år er dette (eller ved bruk av andre måter å identifisere seg på) i bruk omtrent overalt på nettet, som et slags filter. Jeg ser i hvert fall for meg at det kommer til å bli mye vanskeligere å være anonym på internett. I hvert fall på offentlige chatte- og kommentarsider.

Enkelt og greit, jeg antar at internett kommer til å bli enda mer utbredt enn det er nå, og oppta mennesker i enda større grad. Kanskje vi til og med kommer til å leve kun gjennom datamaskinene våre i fremtiden. Det at jeg faktisk sitter og blogger om akkurat dette nå, sier sitt.

Linni :]

Reklamer

2 kommentarer on “Internett – kommet for å bli!”

 1. Spennende innlegg! Det får en virkelig til å tenke over utviklingen av internett…
  Du nevner spesielt ”Second Life” spillet hvor en nærmest kan leve et dobbeltliv på internett. Selv syntes jeg det er fascinerende over at det er mulig å lage et så realistisk spill, men samtidig syntes jeg det er trist å tenke på at millioner av mennesker daglig spiller dette spillet, flere timer om dagen. Man klager over at Facebook gjør dagens ungdom mer passive og usosiale…
  Tanken over at voksne mennesker sitter på jobben sin og spiller ”Second Life” finner jeg urovekkende. Har de virkelig ikke noe bedre å ta seg til? I stedet for å leve et annet liv gjennom en virtuell platform, så burde de heller ta tak i det virkelige livet! Kanskje ikke alle har muligheten til å oppfylle drømmen sin, men de burde værtfall reise seg fra stolen å prøve. Man kommer ingen vei hvis ikke.
  Du nevner også alle mulighetene man har gjennom internett, spesielt når det kommer til netthandel. Hva finner man ikke på internett? Det siste jeg har bitt meg merke i er at man kan bestille dagligvarer hjem på døren. Say no more…
  Jeg heier på den teknologiske utviklingen, men hvor går grensen før man sitter alene uten fysisk sosial kontakt med omverden?

 2. Selvom man kan gøre meget over internettet, og nogle mennesker næsten lever gennem det, tror jeg ikke at internettet kan erstatte samvær i den ”virkelige” verden for folk flest. Det er rigtigt at internettet kan bruges til flere og flere ting og at det optager folks tid langt mere end før, men er mange af tingene ikke bare et supplement til livet uden for din hoveddør?
  Når du fx køber tøj over nettet er det så ikke for at du kan have tøjet på ude i den virkelige verden? Og når man kommunikere med sine venner over internettet er det så sådan at du mødes mindre med dem? Eller har det bare fået en ekstra mulighed for at kunne snakke med dem?
  Jeg er helt sikker på at internettet kommer til at fylde mere og mere i det moderne liv, men ting som socialt samvær kan for folk flest ikke erstattes så let.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s